Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Świąteczna babka bakaliowa

3.0
(20)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Bakalie

skórka pomarańczowa 1 łyżka
skórka cytrynowa 1 łyżka
orzechy włoskie 1 garść
morele suszone 1 garść
rodzynki 1 garść
żurawina suszona 1 garść
migdały w płatkach 1 garść

Pozostałe składniki

cukier 1/2 szk
jajko 4
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczka
mąka tortowa 2 szk
margaryna w kostce 250 g
cukier puder

Porada

Do bakalii dodałam jeszcze garść chipsów bananowych.

Przepis i sposób przygotowania na: Świąteczna babka bakaliowa

Kroki postępowania

1
Przygotuj bakalie : chipsy bananowe pokrusz na mniejsze kawałki, orzechy posiekaj a resztę składników razem z rozdrobnionymi przełóż do talerza.
Krok 1 - Świąteczna babka bakaliowa foto
2
Miękką margarynę utrzyj z cukrem a potem wbijaj po jednym jajku i ciągle miksuj mikserem aż wszystko się połączy. Przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszaj.
Krok 2 - Świąteczna babka bakaliowa foto
3
Na koniec wsyp bakalie i wymieszaj łyżką lub łopatką.
Krok 3 - Świąteczna babka bakaliowa foto
4
Ciasto przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz babkę przez 50-55 minut.
Krok 4 - Świąteczna babka bakaliowa foto
5
Upieczoną babkę wyjmij z formy, rozsuń papier, przestudź babkę i posyp cukrem pudrem.
Krok 5 - Świąteczna babka bakaliowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Poison1988 20.04.2014 11:44
babka bakaliowa to jest to czego nie może zabraknąć na wielkanocnym stole :) Świetna ! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak