Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suszone pomidory z czosnkiem i kaparami

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomidory 7 kg
oliwa 750 ml
oregano
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
kapary
czosnek 2 główki

Przepis i sposób przygotowania na: Suszone pomidory z czosnkiem i kaparami

Pomidory umyć. Wyciąć gniazdo i pokroić na ćwiartki ( w przypadku większych odmian) lub połówki (mniejsze odmiany jak lima). Pomidory ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i suszyć w temperaturze 85 stopni C przez około 7 h. Czas suszenia zależy od odmiany i zawartości wody. Pomidory po przyciśnięciu nie powinny puszczać soku i być jędrne.
Do wyparzonych słoików wsypujemy na dno trochę oregano, kilka ziaren pieprzu, 2-3 kapary i ząbek czosnku układamy na nich pomidory. W połowie słoika i na jego wierzchu powtarzamy dodawanie oregano, pieprzu, kaparów i czosnku Tak aby pomidory były przełożone przyprawami trzy razy. W rondelku podgrzewamy oliwę i zalewamy nią słoiki tak aby nic nie wystawało ponad oliwę. Oliwa powinna być gorąca ale nie dymiąca. Najlepiej sprawdzić jej temperaturę wkładając kawałek suszonego pomidora. Jeśli skwierczy i "bombluje" znaczy, że temperatura oliwy jest za wysoka. i należy ja nieco ochłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak