Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sushi - łososiowe rollsy

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

ryż do sushi 100 g
łosoś wędzony plastry 50 g
awokado 1/4 szt
nori ok. 1/2 arkusza

do dekoracji

paluszki krabowe 1 szt
papryka czerwona kilka pasków
ogórek zielony 2-3 plasterki
szczypiorek

sos do ryżu

ocet ryżowy 1 łyżka
cukier 1/2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sushi - łososiowe rollsy

Kroki postępowania

1
Ryż zalać wodą, odstawić na pół godziny, odcedzić i zalać wodą w stosunku 1:1. Składniki sosu zagotować i rozpuścić. Kiedy ryż wchłonie płyn, zestawić go z palnika i wymieszać z sosem. Z wystudzonego ryżu uformować wałeczki i obwinąć je cienkimi plasterkami awokado.
Krok 1 - Sushi - łososiowe rollsy  foto
2
Następnie ryż z awokado owinąć plasterkiem łososia.
Krok 2 - Sushi - łososiowe rollsy  foto
3
Arkusz nori pociąć na paseczki i każdego rollsa owinąć na dole.
Krok 3 - Sushi - łososiowe rollsy  foto
4
Wierzch udekorować pozostałymi składnikami.
Krok 4 - Sushi - łososiowe rollsy  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Małgorzata Pin 25.01.2016 12:57
Piękna i smaczna przekąska.
Ifa 25.01.2016 07:27
Świetny pomysł :-)
ilka01 24.01.2016 21:47
pięknie wygląda
SylwiaMagdaSabin 24.01.2016 21:43
Ładnie wygląda
Barbara13 24.01.2016 21:15
Jak dla mnie super
agaK. 24.01.2016 21:10
Są świetne.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak