Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Stek z grilla z sosem musztardowo-czosnkowym

5.0
(19)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Grillowane steki podane z sosem czosnkowym sprawdzą się jako danie obiadowe lub kolacja. Do steku idealnie pasuje chrupiąca zielona sałata, czy grillowana kukurydza. 

Składniki:

Składnik główny:

stek wołowy 4 sztuki

Marynata:

czosnek 2 ząbki
Stek z grilla Prymat 2 łyżki

Sos czosnkowy:

czosnek 7-8 ząbków
żółtko jajek 2 sztuki
sok z cytryny z 1 sztuki
oliwa 450 mililitrów
Musztarda z whisky Prymat 4 łyżki
Pieprz czarny Prymat w młynku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Stek z grilla z sosem musztardowo-czosnkowym

Przygotowanie steku:

Przygotować mięso - umyć i pokroić na 4 plastry o wadze ok. 180-200 gramów. Każdy kawałek skropić oliwą, natrzeć przeciśniętym czosnkiem, posypać przyprawą Stek z grilla oraz delikatnie oprószyć Pieprzem grubo mielonym. 

Tak przygotowane mięso odstawić w chłodne miejsce na minimum 3-4 godziny. Najlepiej na całą noc.

Przygotowanie sosu: 

Do miski wbić dwa żółtka, dodać obrany i pokrojony czosnek oraz sok z cytryny. Składniki dokładnie zmiksować. W trakcie miksowania wlewać cienkim strumieniem oliwę. Ważne jest, aby robić to powoli, w ten sposób sos się nie zetnie. Dodać musztardę, sól oraz pieprz i całość wymieszać do połączenia składników łyżką.

Smażenie steku: 

Na rozgrzanej patelni grillowej lub grillu smażyć kawałki steku. Czas pieczenia* należy dostosować do preferowanego stopnia smażenia i grubości mięsa.

Grillowane steki podawać z sosem czosnkowym.

 

* 3 minuty z każdej strony - stek krwisty

** 4 minuty z każdej strony - stek średnio wypieczony

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak