Przepis i sposób przygotowania na: Przepis dnia IV, odc. 33: Antrykot wołowy z pieczonymi pomidorami
Kroki postępowania
Mieszamy Party Dip Barbecue, ketchup, wodę oraz drobno posiekany szczypior. Sos wkładamy do lodówki na około 15 minut.
Przecinamy 2 pomidory na pól i z boku wbijamy w nie gałązki rozmarynu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Doprawiamy rozmarynem, pieprzem czarnym i solą. Na każdą z połówek pomidora kładziemy po 2-3 plasterki czosnku. Skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C na około 15 minut.
Przyprawiamy mięso przyprawą do steku i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej po ok. 3 minuty z każdej strony. Następnie odkładamy steki na 3-4 minuty by mięso odpoczęło.