Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowany stek z karmelizowaną cebulką

5.0
(15)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Grillowany stek podany w chrupiącej bagietce, w towarzystwie karmelizowanej cebulki. Pyszna propozycja na treściwą kolację lub szybki lunch.

Składniki:

Stek:

stek wołowy 4 sztuki
Stek z grilla Prymat 2 łyżki
oliwa 2 łyżki

Karmelizowana cebulka:

cebula 500 gramów
oliwa 2 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
sos worcestershire 1-1,5 łyżki
cukier brązowy 2 szczypty
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Dodatkowo:

bagietka 1 sztuka
masło do smarowania
Musztarda czeska Prymat 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowany stek z karmelizowaną cebulką

Przygotowanie i smażenie steku:

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na 4 kawałki o grubości nie większej niż 2,5 cm.

Każdy kawałek mięsa skropić oliwą i obsypać przyprawą Stek z grilla oraz delikatnie oprószyć pieprzem grubo mielonym. Tak przygotowane mięso odłożyć do lodówki na minimum 3-4 godziny.

Po tym czasie grillować steki z obu stron. Czas grillowania uzależniony jest od preferowanego stopnia wypieczenia (3-4 minuty - stek krwisty, 5-6 minut stek średnio wypieczony).

Przygotowanie karmelizowanej cebuli:

Do garnka (najlepiej z grubym dnem) wlać oliwę i rozgrzać. Następnie włożyć pokrojoną cebulę i smażyć do jej zbrązowienia. 

Dodać ocet, sos, cukier oraz przyprawy - sól i pieprz. Całość należy dusić pod przykryciem do całkowitego wyparowania sosu. 

Podanie: 

Bagietki przekroić wzdłuż na pół i położyć na rozgrzanym grillu. Gdy będą już chrupiące, zdjąć z grilla, posmarować masłem i musztardą, włożyć kawałek soczystego steku, karmelizowanej cebulki i gotowe!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak