Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Staropolskie grzebyczki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka tortowa 1/2 kg
margaryna 45 dag
śmietana 10 łyżek
jaja 2 sztuki
żółtko jajek 4 sztuki
marmolada 1 duży słoik
cukier 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Staropolskie grzebyczki

1.Mąkę wymieszać z margaryną, dodać śmietanę i jaja- wyrobić ciasto i wsadzić do lodówki na około 3 godziny.
2.Odstane ciasto rozwałkowujemy na ok. 1 cm i wykrawamy nożem prostokąty. Na środku (wzdłuż prostokąta) nakładamy odrobinę marmolady, zwijamy na połowę- lekko nagniatając brzegi. Od drugiej strony nacinamy w kilku miejscach i zwijamy w kształt rogalika.
3.Gotowe grzebyczki układamy na blasze (wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia) , smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem.
4.Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 04.09.2012 20:19
staropolskie i z margaryną? ciekawe co by na to prababcia powiedziała...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak