Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos diabelski

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Lista składników

koncentrat pomidorowy 150 g
woda letnia 150 g
papryczka chilli 3 duże sztuki
ocet jabłkowy 3,5 łyżki
Czosnek suszony Prymat 2 łyżeczki
tymianek 1 łyżeczka
Zioła prowansalskie suszone Prymat 2 łyżeczki
sól i pieprz

Słodkie dodatki do wyboru

cukier trzcinowy
miód
stewia

Porada

Proszę uważać przy próbowaniu, bo sos jest naprawdę diabelsko ostry ;)

Przepis i sposób przygotowania na: Sos diabelski

1. Do miseczki wlewamy wodę, ocet jabłkowy i koncentrat pomidorowy oraz mieszamy do uzyskania jednolitej, lekko gęstej konsystencji.

Papryczki chilli kroimy na drobniejsze kawałki i razem z pestkami przekładamy je do miseczki.

Następnie dodajemy czosnek granulowany, tymianek i zioła prowansalskie i miksujemy wszystko na gładką masę.

2. Kiedy wszystko jest już dobrze rozdrobnione (w szczególności papryczki chilli), sos doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i ulubionym słodkim dodatkiem: cukrem trzcinowym, stewią lub miodem. Jeszcze raz wszystko mieszamy i gotowe!

Życzę smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 25.09.2014 15:22
też lubię takie sosy :-)
romanrafal
romanrafal 21.09.2014 07:38
super sosik
Monika-twin 19.09.2014 03:00
Piekny i smaczny,zdrowy sos.
Barbara13 18.09.2014 21:07
fajny sosik :)
Kejti 18.09.2014 21:07
Rewelacja :-)
Grazyna0211 18.09.2014 16:08
lubię takie smaki
Jadwiga/Jaga85 18.09.2014 15:49
Coś pysznego!!!
Konczi 18.09.2014 14:40
Świetny sos :) lubię takie diabelskie ;)
Helena63 18.09.2014 13:53
jak tak dużo papryczek to rzeczywiście musi być diabelski
Ali 18.09.2014 13:23
Lubię takie sosy :)
norweska20 18.09.2014 12:56
ostro- tak jak lubię
Adamorek 18.09.2014 12:42
diabelsko dobry

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak