Przepis i sposób przygotowania na: Sok pomidorowy na zimę do słoików
Sok z pomidorów, który jest zrobiony z przecieranych pomidorów przez sito. Sok został doprawiony przyprawami: papryką słodką, cukrem i pieprzem białym bielony. Ten sok jest pasteryzowany i jest świetną bazą do wytrawnych smoothie, dipów lub sosów.
Kroki postępowania
Pomidory umyć dokładnie, pokroić ze skórką. Włożyć do garnka i ugnieść pałką do ucierania lub ręką. Gotować około godziny do momentu, aż pomidory będą odchodzić od skórki.
Ostudzić i przecierać przez sitko.
Przetarte przelewać do większego garnka z grubym dnem i postawić na gaz.
Zagotować zmniejszyć płomień.
Wsypać sól, paprykę w proszku, przyprawić pieprzem i pod koniec wsypać cukier.
Chwilę zagotować, aby składniki się dobrze połączyły i wlewać gorący sok do wyparzonych słoików. Zakręcać i pasteryzować 10 minut. Po wyjęciu odwrócić słoiki do góry dnem, wystudzić i wynieść do piwnicy.