Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sok jabłkowy pasteryzowany

3.0
(16)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 1 kilogram
cukier do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Sok jabłkowy pasteryzowany

Jabłka dokładnie myjemy. Dzielimy na ćwiartki i wycinamy gniazda nasienne (nie obrałam jabłek ze skórki).

Cząstki jabłek przepuszczamy przez sokowirówkę. Gotowy sok zlewamy do garnka. Wyciśnięty z jabłek sok gotujemy. W trakcie gotowania zbieramy drobnym sitem powstałą pianę (ja dodatkowo przelewam raz sok przez płótno).

Gdy sok zagotuje dodajemy cukier - tutaj należy go dodać w zależności od jabłek i preferowanego efektu. Cukier przede wszystkim pomaga w pasteryzacji, więc należy go dodać.

Gotowy sok przelewamy do butelek lub słoików i pasteryzujemy około 20 minut. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 05.02.2014 10:27
piękny kolorek :)
Luki 25.01.2014 10:41
super soczek
Beatris 24.01.2014 14:36
Napiłabym się takiego soczku.
gosia1988 24.01.2014 10:18
lubię taki
Wiesława1 24.01.2014 10:14
pyszny soczek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak