Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śniadaniowe babeczki na maślance z wytrawnym nadzieniem

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Domowe, wytrawne babeczki na śniadanie, lunch, obiad lub kolację :)

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna 500 g
cukier 0.5 łyżeczki
sól 0.5 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
masło roztopione 50 g
jajko 2 sztuki
maślanka 250 ml

Nadzienie:

twaróg 150 g
ser feta 50 g
salami 100 g
ser żółty 100 g
śmietana kwaśna 4 łyżki
szczypior 1 pęczek
przyprawy 1 łyżeczka

Dodatkowo:

masło 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Śniadaniowe babeczki na maślance z wytrawnym nadzieniem

Ciasto:

1
Mąkę wymieszać z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia.
Wlać maślankę oraz masło, wbić jajka, całość zmiksować do powstania gładkiego, gęstego ciasta.
Krok 1 - Śniadaniowe babeczki na maślance z wytrawnym nadzieniem foto
2

Nadzienie: Salami oraz ser żółty pokroić w kostkę (ja użyłam składników w plastrach).
Do miski przełożyć twaróg oraz fetę, dodać posiekany szczypior, śmietanę oraz salami z serem.
Farsz doprawić pikantną mieszanką przypraw, całość pognieść widelcem.

Krok 2 - Śniadaniowe babeczki na maślance z wytrawnym nadzieniem foto
3

Foremki wysmarować masłem, wysypać bułkę tartą.
Do każdej foremki wlewać 2 łyżki ciasta, łyżkę farszu oraz ponownie 2 łyżki ciasta.
Tak, by 3/4 foremki były wypełnione.
Piec babeczki ok. 35 min w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Krok 3 - Śniadaniowe babeczki na maślance z wytrawnym nadzieniem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak