Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smażona polenta z parmezanem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza kukurydziana 150 g
bulion warzywny 500 ml
masło 1 łyzka
parmezan 30 g
sól 1 łyzeczka
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Smażona polenta z parmezanem

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

W garnku gotujemy bulion warzywny.

Zmniejszamy ogień i stopniowo dodajemy kaszę , cały czas mieszając.

Gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut , cały czas mieszając , by nie dopuścić do przypalenia.

Pod koniec gotowania dodajemy masło i starty parmezan.

Doprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.

Niewielką blachę / foremkę wykładamy folią aluminiową.

Przekładamy do niej polentę, wygładzamy wierzch mokrą łyżką i odstawiamy do zastygnięcia na ok.1 godzinę.

Po tym czasie szklanką wycinamy krążki / lub kroimy w kostkę i smażymy z dwóch stron na odrobinie masła.

Podajemy gorące!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak