Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Smaczna zalewa octowa z przepisu mojej babci

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zalewa;

woda zimna 5 szkl,
ocet 10 % 1 szkl,
cukier 6 łyżek,
sól 2 płaskie łyżki,
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 3

Dodatkowo;

cebula
tłuszcz 2 łyżki ze smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Smaczna zalewa octowa z przepisu mojej babci

Do garnka wlać zimną wodę, ocet oraz wszystkie składniki potrzebne na zalewę. Garnek wstawić na ogień i doprowadzić do zagotowania. Gotować około 10 minut, po czym zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
Taką zalewą zalewać wcześniej przygotowane ryby, śledzie itp.
Na koniec można dodać obraną pokrojoną w prążki cebule ale nie koniecznie bo nie wszyscy cebule lubią.

Porada:
Zalewę przygotowuje na dwa sposoby albo dodaje na koniec do zalewy zaparzonej mocnej kawy,albo dodaje tłuszczu z usmażonych śledzi tak ze 2 - 3 łyżki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 07.06.2018 13:02
skorzystam z przepisu.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak