Przepis i sposób przygotowania na: Słonecznikowiec
2. Krem: 2,5 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku roztrzepujemy budynie i wlewamy na wrzące mleko. Chwilę gotujemy aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do wystygnięcia a następnie ucieramy z miękkim masłem dodając stopniowo po jednej łyżce zimnego budyniu. Gotowym krem dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy pokruszony słonecznik.
3. Słonecznik: 200 g słonecznika podsmażamy na patelni z masłem i cukrem po czym wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie zimny słonecznik kruszymy. 100 g słonecznika prażymy na suchej patelni na złoty kolor i studzimy.
4. Przełożenie ciasta: pierwszy blat biszkoptu - krem ze słonecznikiem - druga część biszkoptu - krem. Całość posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego :)