Przepis i sposób przygotowania na: Słoikowa łopatka boczkowa
Czosnek obrać i przepłukać.
Przygotować maszynkę do mielenia mięsa z grubym sitkiem i zmielić boczek, łopatkę i czosnek.
Wlać około 1/2 litra wody, dodać sól i pieprz i wyrobić masę.
Jeśli masa mięsna będzie za bardzo zwarta dolać jeszcze wody i ponownie wyrobić.
Mięso zostawić na około godzinę i w razie potrzeby doprawić po czym ponownie wymieszać.
Gotowym mięsem napełniać słoiki starając się aby nie były widoczne puste przestrzenie.
Napełnione słoiki wstawić do garnka, zalać wodą do 3/4 wysokości i pasteryzować godzinę od zagotowania się wody.
Nie zdejmując pokrywki wyłączyć ogień i zostawić do następnego dnia.
Po 24 godzinach ponownie pasteryzować od 30 do 40 minut.
Wyjąć słoiki z garnka i ustawiać do góry dnem.
Po około minucie słoiki odwrócić i zostawić do wystygnięcia a potem wynieść w chłodne miejsce.