Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Słodkości ala Newtons

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna pełnoziarnista 230 gram
niesolone masło 115 gram
cukier 100 gram
miód 1 łyżka
Soda oczyszczona Prymat 2 gram
sól 2 gram
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
żółtko jajek 3 sztuki
sok pomarańczowy 2 łyżki
powidła śliwkowe z wanilią szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Słodkości ala Newtons

Przygotowanie ciasta: Zacznij od przesiania mąki w niedużej misce. W drugiej dużej misce (tej od miksera) dodaj masło, cukier, miód, sodę, ekstrakt i zacznij ubijać na średnich obrotach, aż masa będzie lekka i puszysta. Następnie dodaj żółtka - po jednym na raz, wymieszaj dokładnie po każdym kolejnym żółtku. Teraz dodaj przesianą mąką, całość na raz. Dodaj sok pomarańczowy i wymieszaj na niskich obrotach. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto będzie bardzo miękkie i wilgotne. Za pomocą łopatki silikonowej, przenieść ciasto na folię spożywczą, na górę połóż drugą warstwę foli i spłaszcz ciasto na kształt dysku. Dokładnie zawiń brzegi folii i włóż do lodówki na 4 godziny, najlepiej na całą noc.

Przygotowanie ciasteczek: Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wyjmij ciasto z lodówki. Nadal będzie bardzo delikatne, więc trzeba bardzo uważać. Obsyp stolnicę sporą ilością mąki. Wyjmij połowę porcji ciasta na blat (druga połowa niech nadal się mrozi w lodówce), lekko oprósz mąką z każdej strony. 55-5 Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wielkości około 30x10 m. Teraz dokładnie rozłóż połowę marmolady na cieście zostawiając około 1,5 cm marginesu. Następnie bardzo delikatnie złóż ciasto na pół (najlepiej jest sobie pomóc szerokim nożem albo szpachelką). Na koniec lekko dociśnij końcówki ciasta i ewentualną mąkę która pozostałą na cieście delikatnie usuń za pomocą pędzelka. Umieścić ciasto blasze wyłożonej pergaminem albo matą silikonową. Powtórz czynność z drugą połówką ciasta. Piecz przez około 12 minut, aż ciasto będzie lekko brązowe i „napuchnięte”. Ja piekłam 15 minut, ale to zawsze zależy od konkretnego piekarnika. Ważne jest aby ciasto nie było zbyt twarde. Te ciasteczka mają być delikatne. Ważne jest, aby od razu po wyjęciu ciasta z piekarnika, pokroić je na ciasteczka o szerokość około 4 cm.

Przed podaniem lubię swoje ciasteczka oprószyć cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.

Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej do dwóch tygodni.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

annagebalska 24.01.2013 09:07
pycha
Malinka 10.01.2013 20:24
Po prostu pyszności!
rjustysia 10.01.2013 10:33
Wyglądają bardzo smacznie :)
Tomek13 09.01.2013 21:15
dobre
Lemon 01.10.2012 17:39
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak