Przepis i sposób przygotowania na: Słodkości ala Newtons
Przygotowanie ciasteczek: Rozgrzej piekarnik do 170°C. Wyjmij ciasto z lodówki. Nadal będzie bardzo delikatne, więc trzeba bardzo uważać. Obsyp stolnicę sporą ilością mąki. Wyjmij połowę porcji ciasta na blat (druga połowa niech nadal się mrozi w lodówce), lekko oprósz mąką z każdej strony. 55-5 Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wielkości około 30x10 m. Teraz dokładnie rozłóż połowę marmolady na cieście zostawiając około 1,5 cm marginesu. Następnie bardzo delikatnie złóż ciasto na pół (najlepiej jest sobie pomóc szerokim nożem albo szpachelką). Na koniec lekko dociśnij końcówki ciasta i ewentualną mąkę która pozostałą na cieście delikatnie usuń za pomocą pędzelka. Umieścić ciasto blasze wyłożonej pergaminem albo matą silikonową. Powtórz czynność z drugą połówką ciasta. Piecz przez około 12 minut, aż ciasto będzie lekko brązowe i „napuchnięte”. Ja piekłam 15 minut, ale to zawsze zależy od konkretnego piekarnika. Ważne jest aby ciasto nie było zbyt twarde. Te ciasteczka mają być delikatne. Ważne jest, aby od razu po wyjęciu ciasta z piekarnika, pokroić je na ciasteczka o szerokość około 4 cm.
Przed podaniem lubię swoje ciasteczka oprószyć cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.
Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku, w temperaturze pokojowej do dwóch tygodni.
Smacznego!