Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śliweczki w kompocie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śliwki 5 kg
cukier 1,5 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Śliweczki w kompocie

Śliwki przebieram, myję dokładnie, przekrawam każdą na pół, wyjmuję pestki. Tak przygotowane owoce wkładam do suchych i wyparzonych słoiczków do trzech czwartych ich wysokości. Śliwki umieszczone w słoikach zasypuję cukrem, w ilości 3 łyżki na jeden słoik. Owoce zalewam przegotowaną i ostudzoną (ale nie zimną, najlepiej letnią) wodą. Słoiki szczelnie zakręcam, ustawiam w wielkim garnku i pasteryzuję około 10 minut. Po czym odwracam słoiki do góry dnem, przykrywam ręcznikiem i zostawiam do ostygnięcia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 04.01.2013 00:46
pycha
Mariposas 06.10.2012 19:48
też takie mama w spiżarce
gosia561 06.10.2012 19:32
bardzo smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak