Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ślimaczki z ciasta francuskiego

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowania
cynamon 2 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 1 łyżeczka
jajko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Ślimaczki z ciasta francuskiego

1. Rozwiń ciasto francuskie i starannie posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Następnie całe ciasto obsyp obficie cukrem oraz przyprawami

2. Ciasto zwijaj wzdłuż dłuższego boku. Zakończ zwijanie jednej strony w połowie ciasta, i to samo zrób od drugiej strony.

3. Delikatnie ściśnij powstałe wałeczki i wierzch posmaruj jajkiem. Pokrój na kawałeczki o grubości ok. 1 cm.

4. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, i piecz ok. 15-20 min w 200C.

5. Zajadaj, np. z dżemem.

* możesz je przygotować w wielu wariantach: dodać cukier wanilinowy, pominąć przyprawę do piernika, wybrać jedynie cynamon, bądź posmarować ciasto cienką warstwą marmolady.

Po więcej przepisów, nie tylko kulinarnych, zapraszam na http://gotujzkodeksem.wordpress.com/

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Danka 01.01.2014 10:40
pysznie się prezentują
Halina14 19.09.2013 19:26
szybki i prosty deserek
Lis 15.09.2013 00:29
proste i tanie:)
Jusiaa 14.09.2013 21:12
mniam, pycha
Megg 14.09.2013 20:57
jak dla mnie rewelacja bo bardzo lubię ciasto francuskie :-)
Małgorzata9 14.09.2013 20:54
wyglądają ślicznie
Renata9 14.09.2013 20:48
pyszne te ślimaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak