Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledziowy ziemniaczak

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 20 dag
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
masło 1 łyżka
płaty śledziowe 3 szt.
mleko 1/2 szklanki
bułka czerstwa 1 szt.
cebula biała 1 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
tłuszcz do formy
Bułka tarta klasyczna Prymat do formy

Przepis i sposób przygotowania na: Śledziowy ziemniaczak

Kroki postępowania

1
Przygotowanie:
Bułkę namoczyć w mleku i odstawić.
Krok 1 - Śledziowy ziemniaczak foto
2
Cebulę drobno pokroić i usmażyć na maśle. Ziemniaki ugotować ( mogą być z poprzedniego dnia) , utłuc razem z cebulą i odciśniętą bułką lub zmielić.
Krok 2 - Śledziowy ziemniaczak foto
3
Dodać żółtka, bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Następnie dodać sztywno ubitą pianę z 2 białek i delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Śledziowy ziemniaczak foto
4
Formę wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą, wyłożyć połowę masy ziemniaczanej a na niej ułożyć płaty śledziowe.
Krok 4 - Śledziowy ziemniaczak foto
5
Przykryć drugą połową masy ziemniaczanej.
Krok 5 - Śledziowy ziemniaczak foto
6
Zapiec w piekarniku na złoty kolor.
Krok 6 - Śledziowy ziemniaczak foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zdzisław 24.11.2014 23:20
dla mnie smaczne,syte jedzenie
Mama niejadka 24.11.2014 19:53
Śledzia w takiej formie nigdy nie jadłam :)
Aleksandra/Olcia 24.11.2014 19:10
ciekawe danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak