Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Śledzie w śmietanie z pieczoną gruszką

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

No bo wiecie, ja lubię kogoś zaskakiwać, nie tylko smakiem, ale też teksturami. Tutaj aksamitne połączenie śmietany i pieczonej gruszki z rybą sprawdzi się i na pewno zaskoczy śledziowych smakoszy. Szczególnie polecam na święta.

Składniki:

Składniki:

matijasy 400 gramów
śmietanka 36% 400 gramów
gruszki 2 sztuki
rodzynki sułtańskie 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w śmietanie z pieczoną gruszką

Śledzie w śmietanie to doskonały pomysł na przekąskę na imprezę lub święta. Dzięki dodatkowi pieczonej gruszki i rodzynek zyskują słodko-słony smak, który stanowi doskonałą kompozycję dla miłośników tego połączenia smaków.

Z tego przepisu dowiesz się:

  • jak zrobić śledzie w śmietanie
  • ile można przechowywać śledzie w śmietanie

 

1. W zależności od stopnia solanki śledzie moczymy kilkukrotnie, zmieniając wodę. Jeśli nie lubimy zbyt słonych, można moczyć je około godzinę.

2. Następnie rybę kroimy w poprzeczne paski (około 1 cm).

3. Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, pieczemy 20 minut w 200°C.

4. Przekładamy do wysokiego naczynia, mieszamy ze śmietaną. Dodajemy uprzednio namoczone i odcedzone rodzynki.
Całość mieszamy.

5. Przekładamy do słoików i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni.

Po otwarciu słoika, śledzie należy zjeść w ciągu maksymalnie 3 dni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak