Przepis i sposób przygotowania na: Śledzie w śmietanie z pieczoną gruszką
Śledzie w śmietanie to doskonały pomysł na przekąskę na imprezę lub święta. Dzięki dodatkowi pieczonej gruszki i rodzynek zyskują słodko-słony smak, który stanowi doskonałą kompozycję dla miłośników tego połączenia smaków.
Z tego przepisu dowiesz się:
- jak zrobić śledzie w śmietanie
- ile można przechowywać śledzie w śmietanie
1. W zależności od stopnia solanki śledzie moczymy kilkukrotnie, zmieniając wodę. Jeśli nie lubimy zbyt słonych, można moczyć je około godzinę.
2. Następnie rybę kroimy w poprzeczne paski (około 1 cm).
3. Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, pieczemy 20 minut w 200°C.
4. Przekładamy do wysokiego naczynia, mieszamy ze śmietaną. Dodajemy uprzednio namoczone i odcedzone rodzynki.
Całość mieszamy.
5. Przekładamy do słoików i odstawiamy do lodówki na 2-3 dni.