Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sezamowy chałwowiec

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
cukier puder 1/4 szklanki
masło 250 g
żółtko jajek 5 sztuk
Sezam biały 1 szklanka
cukier 1/4 szklanki
masło 40 g
miód 2 łyżki
chałwa 200 g
cukier 1/2 szklanki
masło 125 g
cukier 2/3 szklanki
wiórki kokosowe 200 g
białko 5 sztuk
konfitura malinowa 1/2 słoiczka

Przepis i sposób przygotowania na: Sezamowy chałwowiec

Kroki postępowania

1
Do miski wrzucamy mąkę, miękkie masło, proszek do pieczenia, cukier puder i żółtka. Wszystko wyrabiamy na gładką kulę ciasta.
Krok 1 - Sezamowy chałwowiec foto
2
Ciasto dzielimy na dwie części. Jedną częścią ciasta wyklejamy spód blaszki.
Krok 2 - Sezamowy chałwowiec foto
3
Sezam przesmażyć około 3 minuty na patelni z masłem, cukrem i miodem. Otrzymaną masę sezamową wykładamy na blaszkę wyklejoną pierwszą częścią ciasta. Musimy robić to w miarę szybko, gdyż sezam szybkosię zastyga. Tak przygotowany spód pieczemy w temperaturze 180°C, przez 20 minut.
Krok 3 - Sezamowy chałwowiec foto
4
Drugą połowę ciasta wyklejamy na takiej samej blaszce. Ja posłużyłam się jedną i stwierdzam, że mając dwie takie same byłoby łatwiej i szybciej. Wyklejone ciasto smarujemy konfiturą z malin. W wysokim naczyniu ubijamy białko z odrobiną soli. Miksujemy białka, powoli dodając cukier. Gdy białka ubijemy na sztywną pianę wsypujemy wiórki kokosowe i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Tak przygotowany spód pieczemy w temperaturze 180°C, przez 20 minuty.
Krok 4 - Sezamowy chałwowiec foto
5
Chałwę drobno kruszymy i ucieramy z masłem i cukrem na puszystą masę. Najlepiej w makutrze.
Gdy wszystko mamy gotowe wystarczy złożyć ciasto w całość.
Na spód z sezamem wykładamy masę chałwową. Na masę chałwową z kolei kładziemy spód z kokosem. Wierzch ciasta obsyujemy cukrem pudrem.
Wyjaśnienie składników:
Ciasto: 5 pierwszych pozycji
Masa sezamowa:4 kolejne pozycje
Masa chałwowa: 3 kolejne pozycje
Kokosowy wierzch: 3 kolejne pozycje
Krok 5 - Sezamowy chałwowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

atort111
atort111 12.01.2014 23:41
fajny przepis
agnieszka214 17.06.2013 19:49
super pomysł musze wypróbowac
Papryczka 11.06.2013 14:54
super ciacho
Kuchareczka2 06.06.2013 20:39
uwielbiam to ciasto
Margo1 09.05.2013 07:25
rewelacja jak dla mnie
kasienka23 13.11.2012 19:30
mmmm palce lizać!
kasienka23 13.11.2012 19:30
mmmm palce lizać!
zolzica 13.11.2012 13:11
muszę zrobić! uwielbiam chałwę i sezam! przepis zajebiaszczy :D

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak