Przepis i sposób przygotowania na: Sezamki
Na suchą patelnię wysypujemy sezam. Stawiamy na małym ogniu i prażymy około 15 minut co chwila mieszając. Gdy sezam się zrumieni wyłączamy palnik i odstawiamy na bok.
W międzyczasie przygotowujemy dwa kawałki pergaminu, Jeden kładziemy na desce do krojenia. Drugim będziemy przykrywać masę sezonową.
Do wysokiego rondelka wsypujemy cukier. Wyłączamy mały palnik i czekamy aż cukier zacznie się rozpuszczać ale nie palić (ja często mieszałam). Jeśli powstaną grudki, bo za wcześnie zamieszamy cukier, nic nie szkodzi, końcem łyżki rozbijamy grudki i mieszamy. W ciągu kilku minut cukier całkowicie się skarmelizuje.
Wyłączamy palnik wsypujemy sezam i bardzo energicznie i szybko mieszamy nie dłużej niż kilka sekund. Całość wykładamy na przygotowany wcześniej papier. Przykrywamy drugim arkuszem papieru i wałkujemy masę na grubość jaką chcemy i lubimy. U mnie są to dość cienkie te sezamki :-)
Wałkowanie tej masy wcale nie jest takie łatwe.
Zdejmujemy papier z góry i niemal od razu kroimy placek na mniejsze kawałki, bo sezamki bardzo szybko robią się twarde.
SMACZNEGO