Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowo-śmietanowa rozkosz z truskawkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 3 sztuki
mąka pszenna 3/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Masa

ser biały 250 gram
mleko 100 ml
cukier waniliowy 16 gram
śmietana 30% 330 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżka
truskawki świeże 250 gram

Dodatkowo

galaretka czerwona 2 opakowania
syrop truskawkowy 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Serowo-śmietanowa rozkosz z truskawkami

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Jajka ubić z cukrem na puszystą pulchną masę.
Krok 1 - Serowo-śmietanowa rozkosz z truskawkami foto
2
Dodać partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Krok 2 - Serowo-śmietanowa rozkosz z truskawkami foto
3
Kwadratową formę wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wyrównać. Piec w 180 st około 20-25 minut do suchego patyczka. Ostudzić.
Krok 3 - Serowo-śmietanowa rozkosz z truskawkami foto
4
Masa: Ser zmielić w maszynce do mięsa lub przepusić przez praskę do ziemniaków dwa razy ( ja tak zrobiłam). Dodać cukier waniliowy i mleko o utrzeć mikserem.
Krok 4 - Serowo-śmietanowa rozkosz z truskawkami foto
5
Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i zagęstnikami. Dodać ser i delikatnie wymieszać. Rozpuszczoną w 3 łyżką wrzątku żelatynę również dodać i dobrze wymieszać.
Krok 5 - Serowo-śmietanowa rozkosz z truskawkami foto
6
Wykonanie: Biszkopt nasączyć mieszanką syropu truskawkowego z przegotowaną wodą. Następnie wyłożyć masę serowo-śmietanową.
Krok 6 - Serowo-śmietanowa rozkosz z truskawkami foto
7
Truskawki umyć, osuszyć i obrać z szypułek. Całe owoce wcisnąć w masę na całej powierzchni i odłożyć do lodówki na 3-4 godziny. W między czasie galaretki rozpuścić w 750 ml wody i zostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Następnie przelać na ciasto i zostawić do całkowitego stężenia. Smacznego!
Krok 7 - Serowo-śmietanowa rozkosz z truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 03.11.2014 10:38
pyszna Twoja rozkosz :-)
Triss 02.11.2014 09:15
Smakowite ciacho.:)
Magula 02.11.2014 08:22
wygląda apetycznie
cukiereczek 02.11.2014 07:48
prawdziwa rozkosz dla podniebienia
monika141 02.11.2014 07:42
aż ślinka cieknie jak się widzi takie pyszne ciacho
Granita 01.11.2014 23:51
prezentuje się bardzo zachęcająco
Czyki 01.11.2014 23:47
Bardzo chętnie się poczęstuję :)
Sroczka 01.11.2014 22:15
Pyszne ciasto, zjadłabym kawałek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak