Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik z białą czekoladą i chałwowym spodem

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 5 sztuk
czekolada biała 200gram
ciastak digestive 1 opakowanie
masło 2 łyżki
chałwa 50 gram waniliowa
twaróg 1 kg (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik z białą czekoladą i chałwowym spodem

Kroki postępowania

1
Przygotowujemy spód sernika następująco: pokruszyć ciastka digestive, wymieszać z chałwą i masłem na jednolita masę i wyłożyć dno tortownicy dokładnie owiniętej folia aluminiową ponieważ sernik pieczony będzie w kapieli wodnej.
Krok 1 - Sernik z białą czekoladą i chałwowym spodem foto
2
Twaróg zmielić trzykrotnie, wymieszać z zółtkami.
Krok 2 - Sernik z białą czekoladą i chałwowym spodem foto
3
Następnie wymieszać z białą czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej, a na koniec dodać pianę z białek. Wymieszaną masę serową wyłożyć na spód i piec w kąpieli wodnej w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika i pozostawić w nim do ostygnięcia.
Krok 3 - Sernik z białą czekoladą i chałwowym spodem foto
4
Podawać przyozdobiony owocami i czekoladą gorzką.
Krok 4 - Sernik z białą czekoladą i chałwowym spodem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak