Przepis i sposób przygotowania na: Sernik Wigilijny
Sernik Wigilijny, krok po kroku:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, do miski wsypujemy cukry, wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło, siekamy nożem i wrzucamy całe jajko. Zagniatamy kruche ciasto, wylepiamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem.
Wrzucamy do nagrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy ok. 15 min.do zarumienienia,po przestygnięciu smarujemy powidłami lub marmoladą.
Białka oddzielić od żółtek, żółtka utrzeć z połową szklanki cukru na jasną masę w kolorze kogla-mogla, dodać twaróg z wiaderka oraz twaróg z kostki rozgnieciony widelcem, wsypać budyń z mąką ziemniaczaną oraz wlać roztopione i przestudzone masło, miksować krótko tyko do połączenia.
Białka ubić ze szczyptą soli i szklanką cukru na sztywną pianę.
Do masy serowej wmieszać delikatnie łyżką drewnianą ubitą pianę.
Masę wylać na podpieczony spód.
Piec w temp. 170°C ok. 1 godz.
Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu, tylko uchylamy drzwiczki piekarnika, pozostawiamy do wystygnięcia.
Sernik w trakcie pieczenia przykrywam folią aluminiową, żeby za mocno wierzch się nie spiekł.
Przygotować ulubioną polewę.