Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik wiedeński Babci Marysi

5.0
(20)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Sernik wiedeński to ciasto numer jeden wśród serników! Brak kruchego spodu i forma do pieczenia wypełniona po brzegi masą serową, to cechy prawdziwego sernika wiedeńskiego. Macie ochotę na sernik wiedeński, który nie opada? Sięgnijcie po ten przepis!  

Składniki:

CIASTO

ser twarogowy 1 kg (tłusty)
jajko 8 szt.
masło 250 g
cukier drobny 2 szklanki
budyń waniliowy 2 opakowania
mąka pszenna 2 łyżki
ziemniaki ugotowane 2 szt.
cukier waniliowy 1 szt.
sól 1 szczypta
rodzynki
orzechy włoskie siekane

POLEWA KAKAOWA

masło 60 g
kakao 1 łyżka
woda 1 łyżka
cukier puder 4 łyżki

DODATKI

wiórki kokosowe

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik wiedeński Babci Marysi

Uwielbiam sernik wiedeński, ale ten z przepisu Babci Marysi jest wyjątkowy. Dlaczego? Ponieważ jest niezwykle delikatny, puszysty i wprost rozpływa się w ustach. Babcia piekła go według swojej, sprawdzonej receptury, dodając do niego dużo jajek, budynie waniliowe oraz ugotowane ziemniaki, które nadają ciastu tej bajecznej delikatności. Sernik wiedeński pięknie wyrasta i błyskawicznie znika. Dodatkowo jest to przepis na sernik wiedeński, który nie opada.


PRZYGOTOWANIE:

KROK 1. Ziemniaki gotujemy i studzimy, a następnie mielimy je wraz z serem białym w maszynce na drobnym sitku. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę z dodatkiem szczypty soli. Masło ucieramy z cukrem (drobnym i waniliowym) oraz żółtkami, a następnie dodajemy mąkę pszenną i 2 budynie waniliowe. Do powstałej masy dodajemy zmielony ser i ziemniaki oraz obtoczone w mące rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Na koniec do masy serowej dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.

KROK 2. Masę sernikową przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (możemy go także wysmarować masłem i posypać bułką tartą). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut.

KROK 3. Na koniec przygotowujemy polewę kakaową. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy łyżkę wody, kakao oraz cukier puder i zagotowujemy (energicznie mieszając). Gotową polewę nakładamy na wierzch lekko ostudzonego sernika, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do ostudzenia i stężenia polewy.

Życzę smacznego! :D

Spodobał Wam się przepis na sernik wiedeński? Koniecznie sprawdźcie przepisy na inne domowe ciasta. Znajdziecie je w serwisie Doradca Smaku.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 16.06.2016 16:52
pyszny sernik
Wiesława1 09.06.2016 21:49
Przepysznie wygląda
w mojej kuchni 09.06.2016 12:08
Pysznie wygląda
gusia1000 09.06.2016 12:05
Bardzo dobre ciasto.
Franciszek 09.06.2016 11:11
pyszny sernik
Krzysztof15 09.06.2016 06:17
bardzo smaczny
Łukasz15 08.06.2016 23:38
Palce lizać
sezamek 08.06.2016 23:33
Cudnie wyszedł , jaki wysoki
halina17 08.06.2016 22:44
Dobry sernik.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak