Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik porzeczkowy

4.0
(27)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

roztopione masło 50-60 g
serek mascarpone 250 g
cukier puder 4 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat 4 łyżki
woda 100 ml
masa porzeczkowa
jogurt naturalny 400 gęsty
twaróg 1 ( z wiaderka, mielony)
ciastka 24 czekoladowe

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik porzeczkowy

Kroki postępowania

1
Ciastka zmiksować blenderem, lub pokruszyć tłuczkiem. Wymieszać z przestudzonym masłem. Tortownicę o średnicy 24 cm. wyłożyć folią aluminiową. Dno tortownicy wylepić masą ciasteczkową - najlepiej zrobić to ręką w woreczku foliowym. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, mieszając dokładnie by nie pozostały grudki, odstawić do przestudzenia.
Sery i jogurty zmiksować z cukrem, na końcu wlać cienkim strumieniem przestudzoną żelatynę, cały czas miksując.
Krok 1 - Sernik porzeczkowy foto
2
Masa porzeczkowa:

1.
szklanka porzeczek czarnych + 1/2 niebieskiej galaretki rozrobionej w 50 ml. wody
2.
2 szklanki porzeczek żółtych + 1 galaretka w kolorze żółtym rozrobiona 100 ml. wody
3.
3 szklanki porzeczek czerwonych + 1,5 galaretki czerwonej rozrobionej w 150 ml. wody

Porzeczki zmiksować i połączyć z przestudzonymi galaretkami. Z każdego rodzaju zostawiłam po troszkę całych owoców i takie wrzuciłam do galaretek
Naszykować 3 różnej wielkości miseczki. U mnie o wymiarach 9,12,17 cm.
Do każdej wlać galaretkę porzeczkową, do najmniejszej czarną, następnie żółtą i czerwoną. Schłodzić w lodówce, najlepiej całą noc.
Krok 2 - Sernik porzeczkowy foto
3
Stężałe galaretki wyciągnąć z miseczek, czarną odłożyć, w żółtej wyciąć kółko najmniejszą miseczką, w czerwonej wyciąć kółko średnią miseczką. Wycięte okręgi połączyć jak przedstawiłam na zdjęciu:
Krok 3 - Sernik porzeczkowy foto
4
Masę serową podzielić na 2 części ( 1/3 i 2/3) Mniejszą część masy wylać na ciasteczkowy spód, na to wyłożyć galaretki i zalać pozostałą masą. Wyrównać. Sernik schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej całą noc.
Przed podaniem udekorować świeżymi owocami. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
Krok 4 - Sernik porzeczkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 11.06.2015 21:35
wyśmienity serniczek
Ada-Gaba 27.04.2015 18:56
Pięknie wygląda
foczka-ks 23.03.2015 08:13
sernik mniam mniam
Klausia 19.05.2014 09:22
wygląda super :)
krokus 06.02.2014 08:51
bomba serniczek
IZABELA29 25.12.2013 12:19
fajny taki serniczek
alaaa 25.12.2013 10:37
ale miałaś pomysł, rewelacja
ana1 29.10.2013 18:03
ależ cudeńko robisz kobietko wspaniałe rzeczy
Bernadeta1 04.10.2013 00:31
wygląda pysznie
Stenka 29.08.2013 07:52
pięknie wygląda
caralajna 14.08.2013 19:00
robi wrażenie, :)
JOANNA16 08.08.2013 16:19
mmmm wygląda super i pewnie tak smakuje
Klausia 30.07.2013 16:46
nie mogę napatrzeć jakie to ładne :)
ONY_za_kare 26.07.2013 21:08
no no :) śliczna propozycja!
IwonaDD 26.07.2013 08:33
wygląda obłędnie - komplementy !!!!!!!!!
goofy9 24.07.2013 23:33
efekt doskonały!
Agnieszka_B 24.07.2013 22:58
Wygląda prześlicznie!!! Trudno byłoby się oprzeć...
Gary Michy 24.07.2013 20:09
Pięknie się prezentuje :)
Dorota37 24.07.2013 15:51
Jaki ładny i pomyslowy
w mojej kuchni 24.07.2013 12:30
sernik poezja... i tyle...
Katarzyna34 24.07.2013 10:50
Pięknie wygląda
halina17 24.07.2013 10:24
Pyszny sernik.
Andrzej8 24.07.2013 10:23
prezentuje się pięknie
joanna30 24.07.2013 09:53
Pięknie się prezentuje i smakuje na pewno wspaniale :)
Olga_SK 24.07.2013 09:47
Przepiękny!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak