Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik na zimno na ciasteczkach korzennych

2.0
(3)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Aksamitny sernik ze śmietanką i delikatnym twarożkiem w połączeniu z białą czekoladą rozpływa się w ustach na aromatycznych ciasteczkach korzennych. Sernik na zimno bez pieczenia.

Składniki:

Sernik na zimno z białą czekoladą

ciastka speculoos 350 gramów
serek twarogowy 500 gramów
masło 175 gramów
śmietanka 30% 400 ml
śmietanka 30% 100 ml
biała czekolada 500 gramów

Porada

Czekoladę najlepiej roztopić w mikrofali, ale można także za pomocą kąpieli wodnej.

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik na zimno na ciasteczkach korzennych

Ciastka blendujemy i mieszamy z roztopionym masłem. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód blaszki kładziemy wcześniej przygotowane ciastka i ugniatamy łyżką. Wstawiamy do lodówki na ok 1h.

400ml śmietanki ubijamy na sztywno za pomocą miksera. W drugim naczyniu miksujemy twaróg z roztopioną wcześniej białą czekolada (250g). Masę delikatnie łączymy z bitą śmietaną za pomocą szpatułki. Wykładamy wszystko na spód z ciastek. Chłodzimy ok. 5 godzin.

Resztę czekolady roztapiamy ze 100 ml śmietanki i wylewamy na ciasto. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Dekorujemy pokruszonymi ciastkami.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak