Przepis i sposób przygotowania na: sernik na kruchych ciastkach
Kroki postępowania
Masło roztopic w garnuszku, wlać do pokruszonych ciastek.Wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wysypać masę ciestaczkową, wyrównać,odstawić.
Dodawać jaja, jedno po drugim, krótko miksując po każdym dodaniu.
Dodać pozostałe składniki(125ml kremówki, resztę kremówki zostawić na polewę) i miksować tylko do ich połączenia się. Na koniec wsypać pokruszoną chałwę(300g) i wymieszać ciasto szpatułką.
Na wyższej półce położyć formę z sernikiem. Piec przez około 1h. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Podczas chłodzenia zrobić polewę. W tym celu pokruszyć 100g chałwy do garnuszka i zalać 125ml kremówki, wymieszać blenderem. Podgrzać by polewa lekko zgęstniała, mieszać intensywnie. Ostudzić. Polewę wylać na sernik. Schłodzić w lodówce. W zimnie polewa ładnie zgęstnieje.