Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik jagodowo-borówkowy

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na biszkopt

orzechy laskowe mielone 5 łyżek
mąka pszenna 3 łyżki
jaja 6 szt
sól 1 szczypta
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cukier 1/2 szklanki

Na masę

jagody 1/2 litra
borówka amerykańska 1/2 litra
Żelatyna wieprzowa Prymat 3 łyżki
cukier 4 łyżki
ser biały trzykrotnie mielony 1 kg
woda gorąca 1/2 szklanki

Ponad to

galaretka fioletowa 1 szt
gorąca woda 1/2 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik jagodowo-borówkowy

Biszkopt. Wszystkie suche składniki (prócz cukrów) wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukry, następnie dodawać po jednym żółtku nadal ubijając. Suche składniki stopniowo wmieszać za pomocą szpatułki w pianę z jajek. piec w wyłożonej papierem blaszce w 180 st przez 25 min.Zostawić do ostudzenia.
Borówki i jagody umyć i osuszyć na durszlaku.Żelatynę zalać wodą i mieszać aż przestygnie i dokładnie się rozpuści. Ser zmiksować z cukrem, następnie dodać jagody i chwilę jeszcze miksować, ale tak aby nie rozdrobnić wszystkich jagód. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i dokładnie wymieszać. Masę serową wylać na biszkopt i wstawić na chwilkę do lodówki.
Na lekko stężałą masę jagodowo-serową wyłożyć równomiernie borówki. Galaretkę rozpuścić w 1/2 l wody i tężejącą wylać na masę. Wstawić do lodówki na 1 godzinę. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Franciszek 07.09.2016 11:44
pyszne do kawy

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak