Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sernik gotowany z hibiskusem na amarantusowym spo

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Spód amarantusowy

amarantus ekspandowany 25 gram
powidła 60 gram-czokośliwka
masło 5 gram

Masa serowa

ser biały 600 gram-chudy
herbata 40 gram-hibiskus
stewia 5 łyżek
mleko 150 ml-0,5%
żółtko jajek 2 sztuki
mąka ziemniaczana 40 gram

Galaretka hibiskusowa

herbata 20 gram
woda 250 ml
cukier puder 20 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Sernik gotowany z hibiskusem na amarantusowym spo

Kroki postępowania

1
Spód:
Do miski przesypać amarantus, dodać chocośliwkę oraz masło.
Krok 1 - Sernik gotowany z hibiskusem na amarantusowym spo foto
2
Dokładnie całość wymieszać aby składniki dobrze się połączyły.
Krok 2 - Sernik gotowany z hibiskusem na amarantusowym spo foto
3
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie rozłożyć i dokładnie rozsmarować, wstawić do lodówki.
Krok 3 - Sernik gotowany z hibiskusem na amarantusowym spo foto
4
Masa serowa:
Do rondelka wlać mleko, dodać hibiskus i zagotować. Gotować około 2-3 minuty, zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Następnie odcedzić.
Krok 4 - Sernik gotowany z hibiskusem na amarantusowym spo foto
5
Do garnka przełożyć ser i dokładnie zblendować lub zmielić w maszynce do mięsa. Wstępnie podgrzać i dodać hibiskusowe mleko. Dobrze wymieszać.
Krok 5 - Sernik gotowany z hibiskusem na amarantusowym spo foto
6
Wsypać stewię, dodać żółtka i postawić na ogień. Zagotować. Gotować około 3-4 minuty, zdjąć z ognia i dodać mąkę. Po raz kolejny dobrze wymieszać i ponownie postawić na ogień, gotować stale mieszając do momentu aż masa zgęstnieje. Ostawić na bok i lekko przestudzić.

Ostrożnie przelać do tortownicy , wyrównać. Zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki.
Krok 6 - Sernik gotowany z hibiskusem na amarantusowym spo foto
7
Galaretka:
Do szklanki ok 100 ml wrzątku, wsypać hibiskus i zostawić na około 10 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić, wlać resztę wody i wymieszać. Dodać cukier i żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia obu składników. Zostawić do ostygnięcia.
Delikatnie przelać na masę serową ( najlepiej przelewać ostrożnie przez siteczko, aby uniknąć wlania do ciasta zaplątanego liście herbaty). Odłożyć do lodówki na całą noc.
Krok 7 - Sernik gotowany z hibiskusem na amarantusowym spo foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 29.11.2015 17:53
interesujący przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak