Przepis i sposób przygotowania na: Sernik gotowany z hibiskusem na amarantusowym spo
Kroki postępowania
Do miski przesypać amarantus, dodać chocośliwkę oraz masło.
Do rondelka wlać mleko, dodać hibiskus i zagotować. Gotować około 2-3 minuty, zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Następnie odcedzić.
Ostrożnie przelać do tortownicy , wyrównać. Zostawić do ostygnięcia i wstawić do lodówki.
Do szklanki ok 100 ml wrzątku, wsypać hibiskus i zostawić na około 10 minut pod przykryciem. Następnie odcedzić, wlać resztę wody i wymieszać. Dodać cukier i żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia obu składników. Zostawić do ostygnięcia.
Delikatnie przelać na masę serową ( najlepiej przelewać ostrożnie przez siteczko, aby uniknąć wlania do ciasta zaplątanego liście herbaty). Odłożyć do lodówki na całą noc.