Przepis i sposób przygotowania na: Sernik dyniowy z nutą pomarańczy na sucharkach
Kroki postępowania
Sucharki zmiksować do postaci bułki tartej, dodać krem czekoladowy, całość dokładnie wymieszać i wyłożyć spód tortownicy o średnicy 23cm. Wstawić do lodówki.
Dynię, obrać pokroić w kostkę, przełożyć na blaszkę i piec w nagrzanym piekarniku do 200 stopni C około 50minut. Następnie wystudzić i zblendować na puree. Żelatynę zalać 3 łyżkami mleka, pozostawić do napęcznienia, następnie podgrzać resztę mleka, przełożyć żelatynę i wszystko wymieszać, lekko wystudzić. Galaretki rozrobić w 1/2 szklance wrzątku, a następnie pozostawić do lekkiego stężenia. Ser utrzeć z cukrem i mascarpone, następnie dodać puree z dyni, tężejącą galaretkę oraz przestudzoną żelatynę, całość dokładnie wymieszać i przełożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki.
Dynię obrać, pokroić w kostkę i przełożyć do garnka, wlać sok pomarańczowy, wodę i gotować do całkowitego rozpadnięcia dyni. Następnie zmiksować blenderem do postaci gładkiej masy, wsypać galaretki i całość dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia galaretek (nie gotować). Pozostawić do lekkiego stężenia, a następnie wylać do tortownicy i wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
Sernik udekorować kolorowymi perełkami cukrowymi.