Przepis i sposób przygotowania na: serek sojowy (wersja udoskonalona)
Kroki postępowania
Suche ziarno moczyć 12 godzin. Wodę wylać, ziarno wypłukać i umieścić w blenderze kielichowym.
Zalać wrzątkiem. Najlepiej stopniowo dolewać w trakcie blendowania.
Wrzątkiem dlatego, żeby ziarno lepiej rozdrobnić i szybciej zagotować.
Gotować na małym ogniu cały czas mieszając minimum 5 minut.
Soja lubi przywierać do dna i kipieć.
Odstawić do wystygnięcia.
Papka zgęstnieje.
Całość przelać do dużego słoja, przykryć gazą lub talerzykiem i odstawić w temperaturze pokojowej na 48 godzin.
Po tym czasie schować do lodówki. Serek już można jeść ale można poczekać jeszcze dzień lub dwa żeby lepiej się ukwasił, jest wtedy smaczniejszy.
Serek można trzymać w lodówce do tygodnia.
Jeść jak serek twarogowy, można też upiec z niego sernik jak z twarogu.
Polecam, smacznego.