Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Selerowe risotto

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż do risotto 2/3 szkl
bulion warzywny 0,75 ml
masło 3 łyżki
seler naciowy 5 łodygi
ząbek czosnku 1
sól, pieprz
natka pietruszki

Przepis i sposób przygotowania na: Selerowe risotto

W rondlu rozpuścić 2 łyżki masła, wsypać ryż i smażyć chwilkę aż stanie się szklisty. Stopniowo dolewać po chochelce bulionu, cały czas mieszając. Gdy płyn odparuje dolać następną porcję. Powtarzać tak do czasu gdy ryż będzie miękki.

W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać resztę masła i usmażyć drobno posiekany czosnek i seler naciowy. Można podlać odrobiną wody lub bulionu i dusić do miękkości jednak ja chciałam aby seler był lekko chrupiący :)

Gdy ryż będzie już miękki dodać seler i posiekaną natkę, wymieszać. Doprawić do smaku. Podawać od razu po przygotowaniu gdyż risotto nie powinno się odgrzewać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Habibi 28.06.2013 11:57
Uwielbiam selera pod każdą postacią :) Ostatnio również jadłam kombinowane risotto z selerem :)
jasiek 28.06.2013 00:44
muszę takie zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak