Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Scotch Eggs na Wielkanoc

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kiełbasa biała surowa 4 szt
jajko 5 szt
mąka pszenna do obtoczenia jaj
bułka pszenna 1 szt
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Scotch Eggs na Wielkanoc

4 Jajka ugotować na twardo 8 minut od zagotowania wody. Ostudzić w zimnej wodzie i obrać ze skorupek. Jajka obtaczamy w mące pszennej. W szatkownicy posiekać cebulę.
Do mięsa z białej kiełbasy dodać surowe jajko, odciśniętą bułkę wcześniej namoczoną w wodzie, posiekaną cebulę i całość dokładnie wymieszać. Jeśli jest potrzeba doprawić solą i pieprzem.
Masę mięsną podzielić na 4 części. Każdą część mięsa spłaszczyć na dłoni, na środek położyć ugotowane jajko i dokładnie pokryć jajko masą mięsną tworząc owalny kształt. Obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistobrązowej barwy, a mięso będzie całkowicie usmażone. Tak przygotowane jajka możemy podać do sałatki jarzynowej,z frytkami, ziemniakami, z dipem, sosami, ale i ketchupem lub samym majonezem. Jajka po szkocku, czyli Scotch Eggs ładnie się prezentują przekrojone na pół i podane na sałacie z kolorowymi pomidorkami. Ja przygotowałam do nich sos chrzanowy na bazie chrzanu, majonezu i jogurtu naturalnego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 02.04.2014 17:11
apetycznie wygląda
TEtalicha 20.03.2013 20:29
takie same robie, pyszne są, a nie wiele osób tak robi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak