Przepis i sposób przygotowania na: Scotch Eggs na Wielkanoc
Do mięsa z białej kiełbasy dodać surowe jajko, odciśniętą bułkę wcześniej namoczoną w wodzie, posiekaną cebulę i całość dokładnie wymieszać. Jeśli jest potrzeba doprawić solą i pieprzem.
Masę mięsną podzielić na 4 części. Każdą część mięsa spłaszczyć na dłoni, na środek położyć ugotowane jajko i dokładnie pokryć jajko masą mięsną tworząc owalny kształt. Obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złocistobrązowej barwy, a mięso będzie całkowicie usmażone. Tak przygotowane jajka możemy podać do sałatki jarzynowej,z frytkami, ziemniakami, z dipem, sosami, ale i ketchupem lub samym majonezem. Jajka po szkocku, czyli Scotch Eggs ładnie się prezentują przekrojone na pół i podane na sałacie z kolorowymi pomidorkami. Ja przygotowałam do nich sos chrzanowy na bazie chrzanu, majonezu i jogurtu naturalnego.