Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schabowe sakiewki z warzywami w sosie musztardowym Zewy

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Pyszne i aromatyczne sakiewki schabowe z warzywami w delikatnym, kremowym sosie musztardowym. Propozycja idealna nie tylko na codzienny obiad.

Składniki:

Składnik główny:

kotlety schabowe 4 sztuki

Nadzienie:

marchew 1 sztuka
dynia 150 gramów
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 0,5 sztuki
natka pietruszki 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
Musztarda czosnkowa Prymat 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżeczka
olej 1 łyżka

Sos:

rosół 1,5 szklanki
Musztarda kremska Prymat 90 gramów
śmietana 18% 250 mililitrów
cebula 0,5 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 2 liście
Ziele angielskie całe Prymat 2 ziarna
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
natka pietruszki 1 pęczek
mąka 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Schabowe sakiewki z warzywami w sosie musztardowym Zewy

Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem i delikatnie posolić.

Warzywa (marchew i dynię) obrać i zetrzeć na tarce. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i przełożyć przygotowane warzywa. Podsmażyć do prawie miękkości. Dodać przyprawy do smaku i musztardę.
Następnie dodać pokrojoną natkę pietruszki i bułkę tartą. Całość wymieszać i przestudzić. Nadzienie podzielić na 4 części.

Na środek każdego płata schabu położyć porcję nadzienia i zakładać brzegi, zakrywając farsz tworząc sakiewkę. Każdą sakiewkę zawiązać kawałkiem dratwy, zapobiegnie to rozpadnięciu sakiewki.

W szerokim rondlu rozgrzać olej, przełożyć przygotowane sakiewki i podsmażyć. Dodać cebulę i chwilę smażyć. Podlać rosołem. Dodać liście oraz ziele angielskie i całość dusić przez około 10 minut. Doprawić solą i pieprzem. 

Śmietanę rozmieszać dokładnie z mąką. Aby dobrze wymieszał się sos wyjąć sakiewki na talerz i wlać śmietanę do płynu. Energicznie mieszać, aby nie powstały grudki i zagotować. Ewentualnie doprawić do smaku. Dodać musztardę i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i włożyć ponownie do sosu sakiewki.

Sakiewki podawać z tym co lubimy (ja podałam z ziemniakami i zasmażaną kapustą).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak