Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Schab z kapustą i soczewicą

4.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

schab bez kości 1 1/2 kg
kapusta kiszona 400 g
soczewica czerwona 1 szkl
cebula 1 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Majeranek suszony Prymat
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka

Porada

Mięso jest kruche i lekko kwaskowe dzięki kapuście.

Przepis i sposób przygotowania na: Schab z kapustą i soczewicą

Kroki postępowania

1
Kapustę kiszoną przepłukać i obgotować. Miałam z marchewką i kminkiem. Soczewicę ugotować w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Należy uważać, żeby jej nie rozgotować.
Krok 1 - Schab z kapustą i soczewicą foto
2
Cebulę (u mnie czerwona) pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać odciśniętą i pokrojoną kapustę. Smażyć około 10min. Przyprawić solą i pieprzem.
Krok 2 - Schab z kapustą i soczewicą foto
3
Dodać ugotowaną soczewicę i wszystko wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Krok 3 - Schab z kapustą i soczewicą foto
4
Kawałek schabu nacinać nożem rozwijając płat mięsa o grubości ok 1cm. Oprószyć solą, pieprzem z dwóch stron i majerankiem od środka. Lekko rozbić tłuczkiem mięso.
Krok 4 - Schab z kapustą i soczewicą foto
5
Nałożyć wystudzoną kapustę na mięso i posypać żelatyną. Z żelatyny można zrezygnować, ale bardziej wiąże nadzienie z mięsem.
Krok 5 - Schab z kapustą i soczewicą foto
6
Zwinąć schab w roladę. Obwiązać nicią bawełnianą i obsypać obficie majerankiem. Włożyć do rękawa do pieczenia. Piec przez 1,5 godziny w 180*C.
Krok 6 - Schab z kapustą i soczewicą foto
7
Po upieczeniu usunąć nić. Kroić ostrym nożem na plastry. Można podawać z sosem grzybowym i ziemniakami. Smacznego!
Krok 7 - Schab z kapustą i soczewicą foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 07.02.2015 20:32
jaki równy :)
Seba 02.02.2015 07:27
fajny przepis
ben-ka 01.02.2015 11:47
Ciekawy przepis, mięso wygląda bardzo apetycznie.
Wiktoria29 31.01.2015 17:55
musi być pyszne, super przepis
Alex_M 31.01.2015 16:52
super pomysł! :)
Janina 31.01.2015 16:23
Smaczne mięsko;)
Asik32 31.01.2015 14:51
Fantastycznie wygląda:-)
Franciszek 31.01.2015 13:54
Wygląda apetycznie
Kuchenka 31.01.2015 13:52
apetycznie :)
Betina#45 31.01.2015 13:36
pyszny schab...ale bym zjadła !
gosia56 31.01.2015 13:27
super własnie zrobiłam roladki schabowe
cukiereczek 31.01.2015 12:32
domowe smaczne mięso
Konczi 31.01.2015 12:15
Wygląda przepysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak