Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Samosa, pyszne indyjskie trójkątne pierożki

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 3 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
olej 1 łyżka
sól do smaku 1 łyżeczka
woda ciepła 1 szkl
kurkuma 1 łyżeczka
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 1 łyżeczka
masło 3 łyżki

Farsz

ziemniaki ugotowane 4 szt
marchewka ugotowana 2 szt
soczewica czerwona 3 łyżki
groszek 1 puszka
udka kurczaka 2 szt
papryczka chili 3-4 szt
Przyprawa garam masala orientalna Prymat 2 łyżeczki
kardamon 4 szt
Kmin rzymski mielony Prymat 2 łyżeczki
Czarnuszka nasiona Prymat 2 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1 łyżeczka
kolendra mielona 2 łyżeczki
Kurkuma mielona Prymat 2 łyżeczki
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Samosa, pyszne indyjskie trójkątne pierożki

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę, sól, kurkume,garam mala oraz roztopione masło i olej.Dodać bardzo ciepłą wodę i zagnieść gładkie elastyczne ciasto
Krok 1 - Samosa, pyszne indyjskie trójkątne pierożki  foto
2
Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć .
Krok 2 - Samosa, pyszne indyjskie trójkątne pierożki  foto
3
W moździerzu rozetrzeć nasiona kardamonu,kminu i czarnuszki.
Krok 3 - Samosa, pyszne indyjskie trójkątne pierożki  foto
4
Do miski włożyć ugotowane i ostudzone ziemniaki, rozgnieść widelcem,dodac marchew pokrojoną w kostke,kurczaka,ugotowaną soczewice,drobno pokrojoną chili,groszek i przyprawy.
Krok 4 - Samosa, pyszne indyjskie trójkątne pierożki  foto
5
Wszystko dokladnie wymieszac, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku, farsz powinien mieć intensywny smak.
Krok 5 - Samosa, pyszne indyjskie trójkątne pierożki  foto
6
Ciato rozwałkować na placek z którego przy pomocy noza wycinać kwadraty,nałożyć farsz i sklejać brzegi. Brzegi ciasta dobrze jest posmarować wodą, wtedy lepiej się skleją
Krok 6 - Samosa, pyszne indyjskie trójkątne pierożki  foto
7
Smażyć pierożki w głębokim oleju,aż będą złociste .Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.
Krok 7 - Samosa, pyszne indyjskie trójkątne pierożki  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ada.la 19.01.2015 08:06
ciekawy przepis
kasienka23 18.01.2015 19:42
muszę je wreszcie zrobić, rewelacyjne!
Kamil 18.01.2015 19:18
Świetne danie :)
ilka01 18.01.2015 16:24
wyglądają super:)
Ania321 18.01.2015 16:20
muszą być pyszne :)
Kulinarna Ja 18.01.2015 16:04
ale bym takich zjadła!
Babeczka35 18.01.2015 13:25
Super pierożki.
erym 18.01.2015 13:18
jestem pod wrazeniem....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak