Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z brokuła w formie bowla
- bowl z warzywami
- pomysł na lunch
- miska pełna warzyw
1. Ryż przepłucz kilkukrotnie w wodzie do momentu aż będzie ona szklista - odstaw na 15 minut. Po tym czasie ustaw garnek z ryżem na palniku doprowadzając do wrzenia, a następnie zmniejsz gaz lub moc palnika. Ryż gotujemy do momentu aż wchłonie on całą wodę. Odstawiamy do wystygnięcia lub przestudzenia.
2. W między czasie gotujemy różyczki brokuła na parze, tak by nie były rozgotowane ale lekko aldente. Studzimy i odcedzamy.
3. Przygotowujemy zalewę do ryżu mieszając ocet ryżowy z cukrem aż do rozpuszczenia. Przygotowujemy miskę do której będziemy przekładać ryż (ważne by był letni) - po każdym przełożeniu polewamy ryż zalewą. Tak przygotowany ryż przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
4. Paprykę oczyszczamy i kroimy na paseczki.
5. Sos sałatkowy czosnkowy cezar Prymat przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
6. Do ulubionej miski przekładamy po trochę: mix sałat, brokuła, kulki ryżu (formujemy w zwilżonych dłoniach kulki), dodajemy ulubione kiełki i całość polewamy sosem sałatkowym. Całośc posypujemy sezamem i czarnuszką.
Smacznego!