Przepis i sposób przygotowania na: Sakiewki w rosole
2.Mięso i włoszczyznę wyciągnąć z rosołu; Rosół przelać przez sito z gazą,tak by pozostał klarowny wywar;
3.Mąki połączyć z jajami,dokładnie wyrobić (ok 15 minut) następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
4.W tym samym czasie przygotować farsz: odzielić ugotowane mięso od kości i przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa; cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju; W półmisku połączyć zmielone mięso z cebulką, dodać chochelkę rosołu by farsz nie był suchy, wymieszać i doprawić do smaku pieprzem.
5.Po półgodzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować ręcznie lub maszynką do makaronu na bardzo cienki placek,prawie że prześwitujący, małą szklanką (np. literatką) wycinać koła, na każde koło z ciasta nakładać małą łyżeczkę farszu,zlepiać boki 0,5cm od brzegu formując sakiewki i tak aż do wykończenia ciasta i farszu;
Sakiewki gotować w osolonym wrzątku kilka minut (ok.2 minut).
6.Na talerze nakładać porcję mięsnych sakiewek, zalać rosołem i posypać parmezanem;
Smacznego!