Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryżowe babeczki z botwinką

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

botwinka 1 1/2 pęczka
ryż 1 szkl
mięso mielone 250 g
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
jajko 2 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ryżowe babeczki z botwinką

Kroki postępowania

1
Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z czosnkiem i mięsem mielonym - najlepiej wieprzowo-drobiowym. Niezbyt długo, żeby nie wysuszyć mięsa. Dodać do ugotowanego ryżu.
Krok 1 - Ryżowe babeczki z botwinką foto
2
Botwinkę umyć i drobno posiekać. Dusić na patelni pod przykryciem, aż zmięknie. Można podlać wodą i ją odparować. Ryż wymieszać z mięsem wbijając jajka. Dodać botwinkę.
Krok 2 - Ryżowe babeczki z botwinką foto
3
Wszystko dokładnie wymieszać i przyprawić.
Krok 3 - Ryżowe babeczki z botwinką foto
4
Nałożyć do foremek na muffinki (u mnie serduszka) dobrze dociskając.
Krok 4 - Ryżowe babeczki z botwinką foto
5
Zapiekać w temperaturze 180 *C przez 30min. Można podać z sosem. Smacznego!
Krok 5 - Ryżowe babeczki z botwinką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 03.07.2014 18:36
smaczne danie!
dodi 03.07.2014 14:19
super pomysł
marcia7 03.07.2014 12:17
ciekawie to wygląda
IZABELA29 03.07.2014 10:49
fajnie podane takie dane
wwwiolka 03.07.2014 10:28
Bardzo fajny pomysł, coś nowego.
gosia56 03.07.2014 10:27
super babeczki;)
Noruas 03.07.2014 09:31
super pomysł!
Krystyna32 03.07.2014 08:59
fajny pomysł
Renata9 03.07.2014 07:11
świetne te babeczki z botwinką i na pewno smaczne
asiczekz 03.07.2014 00:02
ooo,coś nowego :) trzeba by spróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak