Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż zapiekany z bakaliami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron 25 dag
jajko 2 szt
cukier 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
masło 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
rodzynki 0,25 szklanki
kandyzowana skórka cytrusowa 2 łyżki
suszone morele 0,3 szklanki
orzechy 0,3 łuskane

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż zapiekany z bakaliami

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączamy i studzimy /możemy wykorzystać makaron pozostały po obiedzie/.Rodzynki namaczamy w letniej wodzie /jeśli morele są bardzo wyschnięte możemy zrobić tak samo/ i osączamy. Morele kroimy w paseczki. Orzechy siekamy na małe kawałki. Jajka rozbijamy oddzielając białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem i mieszamy z makaronem. Białka ubijamy na sztywną pianę i razem z bakaliami dodajemy do makaronu i delikatnie mieszamy. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem, posypujemy bułką tartą i przekładamy do niego przygotowaną masę makaronową. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekamy ok. 30 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pomocnik 05.05.2013 15:02
Bardzo ciekawy pomysł ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak