Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z wędzonym tofu i awokado

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przygotowuję to danie na wspólną kolację dla rodziny, przyjaciół lub dobrych znajomych. Danie to, jest lekkie, zdrowe, idealne na kolację. Zachwyca wszystkich, pięknie wygląda, jest kolorowe i wszyscy z niecierpliwością na nie czekają.

Składniki:

ryż 300 g
tofu 250 g
limonka 1 szt.
awokado 2 szt.
kukurydza w puszce 1 puszka
fasola czerwona z puszki 1 puszka
cebula czerwona 1 szt.
pomidory 3 szt.
papryczka chili 1 szt.
świeża kolendra 20 g
Przyprawa curry orientalna Prymat 0.5 łyżeczki
sól 0.5 łyżeczki
Pieprz czarny mielony Prymat 0.5 łyżeczki
oliwy z oliwek do smażenia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z wędzonym tofu i awokado

1. Opłucz ryż basmati na sitku aż woda stanie się czysta. Ugotuj ryż w garnku z osoloną wodą i z ½ łyżeczki curry, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Wędzone tofu pokrój w kostkę. Obsmaż na patelni z 1 łyżką stołową oliwy z oliwek i odstaw.
3. Czerwoną cebulę do salsy obierz i drobno posiekaj. Kolendrę opłucz i drobno posiekaj.
4. Usuń nasionka z papryczki chili i również drobno ją posiekaj. Pomidory pokrój w drobną kostkę.
5. Połącz z cebulą, chili i połową kolendry. Dodaj sok z jednej limonki oraz sporą kroplę oliwy z oliwek. Dopraw solą i pieprzem.
6. Podziel awokado na pół, usuń pestki, łyżką dokładnie wydrąż miąższ z połówek i pokrój go w drobną kostkę.
7. Na sitku dokładnie opłucz i odsącz kukurydzę i fasolę.
8. Ryż przypraw do smaku solą i pieprzem. Rozłóż do miseczek. Na ryż nałóż wędzone tofu, kukurydzę, fasolę, awokado i salsę pomidorowo-limonkową. Podawaj udekorowane pozostałą kolendrą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak