Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryż z sułtankami i cynamonem w cieście yufka.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Ciasto: 2 szt
orzeszki piniowe 1 łyżka
rodzynki 2 łyżki
ryż basmati 10 dag
masło 2 dag
cynamon Prymat 1 łyżeczka
ziele angielskie
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ryż z sułtankami i cynamonem w cieście yufka.

Kroki postępowania

1
Ciasto yufka
Krok 1 - Ryż z sułtankami i cynamonem w cieście yufka. foto
2
Orzeszki pinii zrumienić na patelni bez tłuszczu, dodać sułtanki, uprzednio sparzone wrzątkiem i mieszać, aż będą lśnić. Odstawić.
Krok 2 - Ryż z sułtankami i cynamonem w cieście yufka. foto
3
Ryż przepłukać i osuszyć. Połowę masła zagotować z 200 ml wody i solą. Dodać ryż i gotować 10 min pod przykryciem, aż ryż wchłonie wodę, około 10min.
Dodać orzeszki, rodzynki, wymieszać. Dosypać cynamon, szczyptę ziela angielskiego i doprawić do smaku pieprzem.
Krok 3 - Ryż z sułtankami i cynamonem w cieście yufka. foto
4
Naczynie do zapiekania wysmarować masłem, wyłożyć ciastem yufka tak, aby wystawało na zewnątrz. Nałożyć ryż ,brzegi ciasta założyć na ryż i posmarować stopionym masłem.
Krok 4 - Ryż z sułtankami i cynamonem w cieście yufka. foto
5
Piec w temp.150stop.około15min .
Krok 5 - Ryż z sułtankami i cynamonem w cieście yufka. foto
6
Danie można potraktować jako samodzielne ,ale dobrze komponuje się z mięsem.
Krok 6 - Ryż z sułtankami i cynamonem w cieście yufka. foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

luna76 04.04.2014 09:15
WOW! Pyszności!!!
Lis 03.04.2014 18:17
Smakowite te jedzonko:)
Renata9 03.04.2014 18:15
fajny obiadek
Rysia 03.04.2014 18:06
Podoba mi się takie jedzenie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak