Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba z masłem ziołowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryba 1 kg
cytryna 1 szt
mąka 3 łyżki
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szkl
olej 1 łyżka
masło 1 łyżka
sól
NA MASŁO ZIOŁOWE
masło 1/4 kostki
posiekany koperek 3 łyżki
szczypiorek 3 łyżki
natka 3 łyżki
czosnek 2 ząbki
sól
Pieprz biały mielony Prymat
gałka muszkatołowa
żółty ser starty 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba z masłem ziołowym

Rybę spraw, dokładnie opłucz. Osusz i pokrój, następnie oprósz solą. Cytrynę sparz, wyciśnij z niej sok. Skrop nim rybę. Każdy plaser ryby obtocz w mące, potem zanurz w roztrzepanych jajkach i panieruj w tartej bułce. Na patelni rozgrzej olej z dodatkiem masła. Smaż dzwonka karpia z obu stron na złoty kolor. Usmażoną rybę przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw na ok. 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C, aby ryba "doszła". Masło utrzyj, dokładnie wymieszaj z żółtym serem oraz posiekanymi ziołami. Ząbki czosnku odbierz, przeciśnij przez praskę i połącz z masłem. Przypraw do smaku solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową, wymieszaj. Przygotowane masło mocno schłódź, nadając mu kształt grubego placka. Następnie foremką powycinaj z niego kółka. Gotowe plastry ryby przełóż na półmisek. Na każdym umieść porcję masła ziołowego. Danie udekoruj koperkiem i cytryną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 12.10.2013 08:41
ale pyszność
Mniam 22.09.2013 11:39
Pysznie przyrządzona ryba.
Megg 21.09.2013 18:17
smaczna rybka
IwonaDD 21.09.2013 17:11
pyszne połaczenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak