Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ryba po grecku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

fileta z mintaja 80 dag
marchwi 5 szt
pietruszka
seler
cebuli 2 szt
koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki
mąka
olej
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Ryba po grecku

Filety opłukać zimną wodą, osączyć, oprószyć solą z obu stron. Odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz opłukać. Mąkę wsypać na płaski talerz, panierować z obu stron. Na patelnię wlać olej (powinien przykryć całe dno). Ryby wkładać kolejno na rozgrzany tłuszcz, smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone ryby trzymać w cieple. Marchewki, seler i pietruszkę oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Kilka łyżek oleju rozgrzać w garnku, wrzucić warzywa, kilka ziaren ziela angielskie i listek laurowy. Smażyć ok5 minut. Wlać bulion, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dusić około 30 minut, do momentu, kiedy warzywa będą miękkie. Dodać koncentrat, wymieszać. Na dnie dużego naczynia ułożyć obok siebie kilka usmażonych filetów. Przykryć je warstwę duszonych warzyw. Czynności powtarzać, aż skończą się ryby i warzywa. Przygotowane danie odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny, aby ryby przeszły smakiem i aromatem warzyw. Potrawę podawać ze świeżym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IwonaDD 22.02.2013 15:15
bardzo lubię rybę po grecku, w moim domu to juz klasyka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak