Przepis i sposób przygotowania na: Różana szarlotka
Ciasto:
Masło utrzeć mikserem z żółtkami, pod koniec dodając cukier puder. Wsypać mąkę i proszek, dokładnie wymieszać. 1/3 ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażarki na pół godziny. Resztę ciasta rozłożyć na wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą średniej blaszce. Podpiec 15 minut w 180 st. C.
Owoce:
Jabłka obrać, pokroić i podprażyć w rondelku z odrobiną wody przez ok. 15 minut. Wymieszać z konfiturą różaną, cukrem i cynamonem.
Pianka:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Wsypywać po łyżce budyniu, ciągle ubijając. Na koniec wąską strużką wlewać olej, wciąż ubijając.
Podpieczone ciasto obsypać bułką tartą, wyłożyć masę jabłkową, następnie piankę, a na wierzch zetrzeć zamrożoną część ciasta. Piec ok. 35 minut w 180 st. C.