Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różana szarlotka

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Konfitura z płatków róży nadaje tej klasycznej szarlotce wyjątkowy smak i aromat.

Składniki:

Na ciasto:

mąka pszenna 2 szklanki
masło 82% 200 gramów
żółtko jajek 5 sztuk
cukier puder 10 łyżek
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki

Na piankę:

białko 5 sztuk
cukier 0.5 szklanki
budyń malinowy 1 opakowanie
olej rzepakowy 0.3 szklanki

Owoce:

jabłka 1 kilogram
konfitura z płatków róży 4 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Różana szarlotka

Ciasto:
Masło utrzeć mikserem z żółtkami, pod koniec dodając cukier puder. Wsypać mąkę i proszek, dokładnie wymieszać. 1/3 ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażarki na pół godziny. Resztę ciasta rozłożyć na wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą średniej blaszce. Podpiec 15 minut w 180 st. C.

Owoce:
Jabłka obrać, pokroić i podprażyć w rondelku z odrobiną wody przez ok. 15 minut. Wymieszać z konfiturą różaną, cukrem i cynamonem.

Pianka:
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania stopniowo dodając cukier. Wsypywać po łyżce budyniu, ciągle ubijając. Na koniec wąską strużką wlewać olej, wciąż ubijając.

Podpieczone ciasto obsypać bułką tartą, wyłożyć masę jabłkową, następnie piankę, a na wierzch zetrzeć zamrożoną część ciasta. Piec ok. 35 minut w 180 st. C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak