Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rosół z podrobów drobiowych

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Łatwy przepis na aromatyczny rosół z podrobów drobiowych, podany z pokrojonym w paseczki omletem ze szczypiorkiem. Danie poleca szef kuchni Robert Sowa.  

Składniki:

indycza szyjka 1 sztuka
żołądki gęsie 6 sztuk
serca kacze 8 sztuk
skrzydełka z indyka 1 sztuka
kurze łapki 6 sztuk
włoszczyzna 1 pęczek
cebula 1/2 sztuki
czosnek w łupinach 3 ząbki
podgrzybki 3 sztuki
omlet 1 sztuka
pietruszka 1 pęczek
woda 3 litry
Ziele angielskie całe Prymat 5 ziaren
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Cząber suszony Prymat do smaku
Sól kamienna spożywcza jodowana do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z podrobów drobiowych

Rosół z podrobów drobiowych zaskoczy Cię bogatym smakiem i aromatem, na który wpływ ma obecność rozmaitych gęsich, indyczych lub kurzych składników, włoszczyzna oraz grzyby.

Świetnie smakuje gdy polejemy nim przygotowywany równolegle omlet ze szczypiorkiem. 

 

Przed przygotowaniem rosołu: suszone podgrzybki namoczyć w wodzie przez 4-5 godzin. Nie wylewać wody z moczenia!

1. Umyć kawałki podrobów, pokroić szyję indyka. Włożyć do garnka i gotować około pół godziny.

W tym czasie przyrządzić omlet ze szczypiorkiem

2. Podczas gotowania zupy zebrać łyżką cedzakową szumowiny. Dodać umytą i pokrojoną włoszczyznę, opaloną cebulę, namoczone grzyby z wodą z moczenia, czosnek i przyprawy. Gotować do miękkości mięsa na wolnym ogniu przez około godzinę.

3. Pod koniec gotowania doprawić solą i zdjąć z gazu. Wyjąć kawałki mięsa, a warzywa przełożyć do miseczki.

4. Na talerz nałożyć pokrojony w paseczki omlet ze szczypiorkiem, plasterki marchewki, podroby, posiekane grzyby. Posypać natką pietruszki i zalać gorącym rosołem.

 

Rosół z podrobów drobiowych można podawać nie tylko z makaronem. Tę ulubioną i często serwowaną w domu zupę możemy podać z pokrojonym omletem, naleśnikiem lub lanymi kluseczkami. W ten prosty sposób rosół z podrobów może zawsze smakować nieco inaczej i zaskoczyć smakiem gości i domowników.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak