Przepis i sposób przygotowania na: Rosół z kaczki z makaronem
Korpus (porcję rosołową z kaczki) dokładnie oczyścić, usunąć nadmiar skóry z tłuszczem jeżeli taka jest i opłukać.
Włożyć do garnka i wlać wodę dodać soli i doprowadzić do zagotowania.
Po zagotowaniu zdjąć szumowiny wytwarzające się podczas gotowania.
Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20-30 minut.
Dodać obrane warzywa, marchewkę pokrojoną w plastry, pietruszkę, kawałek pora oraz seler.
Nad płomieniem kuchenki opalić obraną cebulę aby zbrązowiała. Opaloną cebulę dodać do rosołu.
Dodać również liść laurowy, ze 3 ziarenka ziele angielskie oraz mały kawałek imbiru.
Gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny.
Jeśli woda podczas gotowania częściowo wyparuje uzupełnić ją.
Pod koniec gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem dodać posiekany lubczyk.
Rosół podawać z ugotowanym makaronem, pokrojoną marchewką oraz natką pietruszki.