Przepis i sposób przygotowania na: Rolady wieprzowe Eli z kaszą jaglaną
Przygotowanie farszu:
Kaszę jaglaną przelać wrzątkiem, ugotować według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Do kaszy dodać jajko, chrzan, musztardę oraz 2 obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
Kaszę doprawić solą, pieprzem i wymieszać.
Cebulę obrać z łupinek i pokroić w piórka. Kiełbasę chorizo pokroić w długie słupki. Ogórki małosolne pokroić wzdłuż w słupki.
Przygotowanie rolad:
Karkówkę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na 6 plastrów. Plastry karkówki rozbić tłuczkiem do mięsa i oprószyć solą i pieprzem.
Na każdym płacie rozłożyć cebulę, kiełbasę chorizo i ogórki małosolne.
Zwijać ciasno każdą roladę i owinąć białą, bawełnianą nicią kuchenną.
Do rolad dodać posiekaną cebulę, czosnek, sól i pieprz. Rolady smażyć jeszcze chwilę, aż cebula się lekko zrumieni.
Mięso podlać wodą i dusić około 45 minut, aż rolady będą miękkie. Co jakiś czas podlewać wodą.
Miękkie rolady wyjąć z sosu, lekko przestudzić i usunąć nici. Mąkę wymieszać z odrobiną wody, wlać do sosu i zagotować. Rolady ułożyć na półmisku. Sos podawać w sosjerce. Smacznego!